Zadzwoń i zamów

tel: +48 602 106 931

Odwiedź nas

Chemiarosa24.pl
ul. Wiśniowa 6
35-113 Rzeszów
Zobacz jak dojechać

Napisz do nas:

sklep@chemiarosa24.pl

Produkt dnia
3M™ Stainless Steel Cleaner & Polish 5L + atomizer 500 ml płyn do stali nierdzewnej
3M™ Stainless Steel Cleaner & Polish 5L + atomizer 500 ml płyn do stali nierdzewnej
220,69 zł 216,66 zł 179,42 zł 176,15 zł
szt.
3 sztuki mydła Lux Hand-Wash 5L + dozownik gratis
3 sztuki mydła Lux Hand-Wash 5L + dozownik gratis
133,92 zł 133,91 zł 108,88 zł 108,87 zł
szt.
Ecolab Silonda emulsja do pielęgnacji skóry 500ml
Ecolab Silonda emulsja do pielęgnacji skóry 500ml
34,97 zł 28,43 zł
szt.
Mirella szczotka do zamiatania
Mirella szczotka do zamiatania
10,49 zł 8,53 zł
szt.
Soft Care Dove Cream Wash 300 ml mydło w płynie
Soft Care Dove Cream Wash 300 ml mydło w płynie
16,88 zł 13,72 zł
szt.
Soft Care Lux 2in1 300 ml żel pod prysznic i szampon
Soft Care Lux 2in1 300 ml żel pod prysznic i szampon
16,88 zł 13,72 zł
szt.
4 fiolki 3M Testera tłuszczu do smażenia LRSM (200 szt. pasków)
4 fiolki 3M Testera tłuszczu do smażenia LRSM (200 szt. pasków)
691,28 zł 656,72 zł 562,02 zł 533,92 zł
szt.
3M Tester tłuszczu do smażenia LRSM 50 szt. pasków
3M Tester tłuszczu do smażenia LRSM 50 szt. pasków
172,82 zł 140,50 zł
szt.
Tawip Vioclean ekologiczny środek do podłóg 1L
Tawip Vioclean ekologiczny środek do podłóg 1L
22,95 zł 18,66 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Producenci
Frytura gastronomiczna a zdrowie 0

W wielu profesjonalnych kuchniach, podczas przygotowywania posiłków stosowana jest frytura, na przykład do smażenia frytek. Niezależnie od tego, czy korzystasz z frytury pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego, w trakcie smażenia, tłuszcz zaczyna się rozkładać. Powstają wtedy różnego rodzaju związki polarne. Ilość tych związków zależy m.in. od rodzaju tłuszczu, rodzaju smażonej żywności oraz czasu i temperatury smażenia. 

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, obowiązkowo należy kontrolować stan tłuszczu smażalniczego za pomocą szybkich testów.

Szczegółowe wytyczne znajdują się w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 25.09.2012 r. (Dz.U. 2012 poz. 1096) w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się tłuszczach stosowanych do smażenia oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczenia - zobacz

Wyeliminuj ryzyko przedwczesnego wylewania łuszczu. Postaw na jakość i smak przygotowywanych potraw, jak również zadbaj o przestrzeganie obowiązujących przepisów. Wybierz 3M tester tłuszczu do smażenia LRSM,

3M Tester tłuszczu do smażenia LRSM 1 fiolka (czyli 50 szt. pasków) - sprawdź cenę

Skorzystaj z naszej promocji!

Zamów 4 fiolki testera tłuszczu i odbierz 5% rabatu.

4 fiolki 3M Testera tłuszczu do smażenia LRSM (200 szt. pasków) - sprawdź cenę

Tester tłuszczu smażalniczego 3M LRSM frytura paski pomiarowe

Jak sprawdzić, czy tłuszcz nadaje się jeszcze do użycia?

  1. Otwórz fiolkę i wyjmij jeden pasek testowy.
  2. Szczelnie zamknij fiolkę z nieużywanymi paskami i włóż fiolkę do lodówki.
  3. Trzymaj pasek testowy za dłuższy koniec (góra, z czerwoną kreską).
  4. Zanurz pasek testowy w tłuszczu – niebieskie paski powinny być zanurzone przez 1-2 sekundy.
  5. Usuń nadmiar tłuszczu i pozwól wyschnąć paskowi - wystarczy 5 sekund.
  6. Po 15-30 sekundach odczytaj wynik - wystarczy zliczyć ilość pasków, które całkowicie zmieniły kolor z niebieskiego na żółty. Odczyt jest łatwiejszy, jeżeli pasek oglądany jest przy źródle światła. Pomiar powinien być dokonywany w pobranej próbce tłuszczu, która po dokonaniu testu powinna zostać wylana.
  7. Przy wysokim zużyciu tłuszczu, powyżej dopuszczalnego limitu, wszystkie paski zmienią kolor z niebieskiego na żółty - pamiętaj o tym, że zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach, wyrażonych jako liczba kwasowa nie może być większa niż 2,5%. 

Smażenie potraw na tłuszczu, który nie spełnia wymaganych norm może być groźne dla zdrowia konsumentów.

Interpretacja wyników: 

  1. pierwszy pasek (licząc od czerwonej linii) oznacza stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 1,0%. Tłuszcz jest dobry.
  2. drugi pasek – stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 1,5%. Tłuszcz jest jeszcze dobry.
  3. trzeci pasek – stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 2%. Zalecana wymiana tłuszczu.
  4. czwarty pasek – stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 2,5%. Obowiązkowo należy wymienić tłuszcz.

Po dokonaniu pomiaru można włożyć pasek do woreczka strunowego z opisem, tj. datą i godziną przeprowadzenia badania, na wypadek kontroli sanepidu. Do każdej kadzi należy używać nowego paska.

Uwaga!

Paski testowe należy przechowywać w zamkniętych fiolkach w temperaturze 4°C lub niższej.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl