Zadzwoń i zamów

tel: +48 602 106 931

Odwiedź nas

Chemiarosa24.pl
ul. Raginisa 31/L1
35-513 Rzeszów

Zobacz jak dojechać

Napisz do nas:

sklep@chemiarosa24.pl

Produkt dnia
Chlorofresh środek myjąco-dezynfekujący 5L
Chlorofresh środek myjąco-dezynfekujący 5L
71,11 zł 65,84 zł
szt.
Ecolab Silonda emulsja do pielęgnacji skóry 500ml
Ecolab Silonda emulsja do pielęgnacji skóry 500ml
39,10 zł 31,79 zł
szt.
Medisept Velodes Scrub 5L emulsja antybakteryjna
Medisept Velodes Scrub 5L emulsja antybakteryjna
116,85 zł 95,00 zł
szt.
Attis mydło w płynie antybakteryjne 400 ml
Attis mydło w płynie antybakteryjne 400 ml
7,26 zł 5,90 zł
szt.
UMvir+ 600 ml do dezynfekcji powierzchni
UMvir+ 600 ml do dezynfekcji powierzchni
30,75 zł 29,52 zł 25,00 zł 24,00 zł
szt.
Linteo nawilżane chusteczki antybakteryjne do codziennego użytku 15 szt.
Linteo nawilżane chusteczki antybakteryjne do codziennego użytku 15 szt.
2,71 zł 2,34 zł 2,20 zł 1,90 zł
opak
Medisept Velox Spray 5L do mycia i dezynfekcji powierzchni
Medisept Velox Spray 5L do mycia i dezynfekcji powierzchni
154,65 zł 143,19 zł
szt.
PronTech 5L środek do dezynfekcji powierzchni i rąk
PronTech 5L środek do dezynfekcji powierzchni i rąk
131,76 zł 122,00 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Producenci
Kontrola tłuszczu 0

19 października 2012 roku weszło w życie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012 r. w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania - ZOBACZ.

Rozporządzenie dotyczy podmiotów działających na rynku spożywczym, takich jak: restauracje, bary, stołówki, hotele, szpitale itp.

Zgodnie z Rozporządzeniem, zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach, wyrażonych jako liczba kwasowa (mg KOH/g tłuszczu), nie może być większa niż 2,5. Badania przesiewowe na zawartość związków polarnych w tłuszczach wykonuje się z użyciem szybkich testów.

Już dziś kup Tester tłuszczu 3M, zadbaj o jakość smażonych potraw przygotowywanych zgodnie z przepisami prawa.

3M LRSM tester tłuszczu do pieczenia i smażenia mierzy zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, określając stopień zużycia tłuszczu. Wraz ze zużyciem oleju, paski znajdujące się na testerze zmieniają swój kolor z niebieskiego na żółty.

Tester LRSM może być używany do wszystkich rodzajów tłuszczów - zwierzęce, roślinne oraz mieszane roślinno-zwierzęce. Badanie należy przeprowadzić w temperaturze roboczej pomiędzy 160 a 180 °C.

Dlaczego warto wybrać tester tłuszczu do smażenia 3M LRSM?

  • łatwość użycia - nie wymaga specjalistycznej wiedzy, ani stosowania urządzeń pomiarowych,
  • szybkość - wynik odczytasz po kilku sekundach od pomiaru,
  • redukcja kosztów - zapewnia właściwą częstotliwość wymiany tłuszczu,
  • bezpieczeństwo - brak ryzyka dla osoby przeprowadzającej badanie (brak ryzyka pożaru, wybuchu)
  • wpływa na jakość potraw - pozwala utrzymać stałą i wysoką jakość przygotowywanych posiłków,
  • higiena - pasek nie zanieczyszcza tłuszczu,
  • wynik jest niezależny od osoby przeprowadzającej badanie,
  • może być stosowany do wszystkich rodzajów tłuszczu - zwierzęce, roślinne i mieszane.

Sposób przeprowadzenia badania:

  1. Otwórz fiolkę i wyjmij jeden pasek testowy. Szczelnie zamknij fiolkę z nieużywanymi paskami i włóż ją do lodówki (paski testowe należy przechowywać w zamkniętych fiolkach w lodówce, w temperaturze 4 stopni Celsjusza lub niższej).
  2. Trzymaj pasek testowy za dłuższy koniec (góra, z czerwoną kreską).
  3. Zanurz pasek testowy w tłuszczu – niebieskie paski powinny być zanurzone przez 1-2 sekundy.
  4. Usuń nadmiar tłuszczu i pozwól wyschnąć paskowi (5 sekund).
  5. Po 15-30 sekundach odczytaj wynik poprzez zliczenie liczby pasków, które całkowicie zmieniły kolor z niebieskiego na żółty. Odczyt jest łatwiejszy, jeżeli pasek oglądany jest przy źródle światła.
  6. W oparciu o liczbę pasków, kontynuuj użycie oleju lub wymień tłuszcz w zależności od ustalonego poziomu.

Kolor paska na testerze wskazuje stopień rozkładu tłuszczu:

  • pierwszy pasek (licząc od czerwonej linii) oznacza stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 1,0%. Tłuszcz jest dobry.
  • drugi pasek – stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 1,5%. Tłuszcz jest jeszcze dobry.
  • trzeci pasek – stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 2%. Zalecana wymiana tłuszczu.
  • czwarty pasek – stężenie wolnych kwasów tłuszczowych >= 2,5%. Obowiązkowo należy wymienić tłuszcz.

7. Po dokonaniu pomiaru tłuszczu, włóż pasek do woreczka strunowego z opisem, tj. datą i godziną przeprowadzenia badania, na wypadek kontroli Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Tester tłuszczu 3M LRSM 50 pasków - sprawdź cenę

Zamawiając całe opakowanie, czyli 4 fiolki po 50 pasków otrzymasz 5% zniżki.

4 fiolki 3M Testera tłuszczu do smażenia LRSM (200 szt. pasków) - sprawdź cenę

Paski kontrolne 3M LRSM niskiego zakresu tłuszczu do pieczenia smażenia

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl